O nas | Kontakt
Koledar

Ankaran, Koper, 8. september 2017 - Miljski in koprski rotarijci so devetič organizirali skupni humanitarni projekt Rotary kampa Ankaran za otroke s posebnimi potrebami, ki poteka od 3. do 9. septembra 2017. Za udeležence terapevtskih počitnic je Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) 5. in 6. septembra, organizirala obisk Arheološkega parka Simonov zaliv, do katerega so iz Ankarana pripluli po morju. UP FHŠ je v parku na območju rimske obmorske vile namreč razvila zanimive vsebine za osebe s posebnimi potrebami, kjer je življenje Rimljanov mogoče odkrivati z vsemi čutili.

Obiskovalci so si tako ogledali ostanke rimske vile, izdelovali mozaike, poslušali o življenju starih Rimljanov ali sestavljali slike, ki so prikazovale scene iz njihovega vsakdanjika. Njihovi animatorji so bili študenti Oddelka za arheologijo in dediščino ter Oddelka za italijanistiko in sodelavci Inštituta za arheologijo in dediščino UP FHŠ.

Delavnice so ustvarjene kot del projekta »Poti v zgodovino: antične delavnice za otroke brez počitnic«, ki se izvaja v okviru projektov »Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016 – 2018« in jih financira Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije. Projekt je primarno zasnovan z mislijo na otroke in mladostnike iz finančno prikrajšanih družin oziroma gmotno ogroženih družin, ki se zaradi lastnega socialnega položaja ne morejo udeležiti poletnih počitnic, sicer pa so vsebine in delavnice dostopne vsem otrokom in mladostnikom.

Foto: Arhiv UP FHŠ