O nas | Kontakt
Koledar
ponedeljek, 25. september 2017

TRAJNOSTNE INOVACIJE V AGROŽIVILSTVU

Jutrišnji dan bo potekal v luči agroživilstva, prehrambne verige in trajnostne pridelave hrane.

V torek, 26. septembra 2017, bo ob 14. uri v prostorih ŠCUP (Čevljarska 27, Koper) potekala predstavitev nacionalne platforme SRIP HRANA, strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva za področje trajnostne pridelave hrane.

petek, 22. september 2017

UP FAKULTETA ZA VEDE O ZDRAVJU AKTIVNA NA PODROČJU OZAVEŠČANJA DRUŽBE O ZDRAVIH VEDENJSKIH NAVADAH

Na današnji konferenci v Portorožu, prvi iz ciklusa treh, predstavili načine vzpostavitve zdravega delovnega mesta

Izola, Portorož, 22. september 2017 – Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem (UP FVZ) bo v prihodnjem obdobju organizirala konference na temo zdravja različnih populacij, s čimer želi izpostaviti sodobne pristope za zmanjševanje oziroma odpravljanje dejavnikov tveganja in s tem krepiti zdravje. Letošnja konferenca, ki že danes poteka v Portorožu, je osredotočena na zdravje delovno aktivne populacije, naslednje leto bo vsebina povezana s temo zdravja starostnikov, leta 2019 pa z zdravjem otrok in mladostnikov.

petek, 15. september 2017

PRVA PODRUŽNICA NAJPRESTIŽNEJŠE RUSKE DRŽAVNE UNIVERZE V EVROPI BO ZAČELA DELOVATI V KOPRU

Vlada Republike Slovenije zagotovila 500.000 evrov za njeno začetno delovanje | UP danes obiskal veleposlanik Ruske federacije v RS

MB

Ljubljana, Koper, 15. september 2017 – "Včeraj je Vlada Republike Slovenije na svoji 148. redni seji Univerzi na Primorskem podala soglasje k soustanovitvi zavoda »Podružnica Moskovske državne univerze M. V. Lomonosov v Kopru«. S tem so zagotovljena proračunska sredstva za vzpostavitev in začetno delovanje podružnice v višini 500.000 evrov. Ob tem izpostavljamo tri stvari: Fakulteta za management bo tako prva poslovna šola v Sloveniji, ki bo izobraževale kadre za delovanje na ruskem trgu in obratno. Za Univerzo na Primorskem se bodo tako odprle možnosti razvijanja novih znanstvenih disciplin in napredek obstoječih, univerzitetno mesto Koper pa bo postalo pomembno stičišče znanstvenega, izobraževalnega in gospodarskega evropsko-ruskega sodelovanja," je ob današnjem obisku veleposlanika Ruske federacije v Republiki Sloveniji, dr. Dokuja Zavgajeva, povedal rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič. 

Ankaran, Koper, 8. september 2017 - Miljski in koprski rotarijci so devetič organizirali skupni humanitarni projekt Rotary kampa Ankaran za otroke s posebnimi potrebami, ki poteka od 3. do 9. septembra 2017. Za udeležence terapevtskih počitnic je Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) 5. in 6. septembra, organizirala obisk Arheološkega parka Simonov zaliv, do katerega so iz Ankarana pripluli po morju. UP FHŠ je v parku na območju rimske obmorske vile namreč razvila zanimive vsebine za osebe s posebnimi potrebami, kjer je življenje Rimljanov mogoče odkrivati z vsemi čutili.

Pecs, Koper, 31. avgust, 7. september 2017 - Letos marca je v Kopru potekala prva slovensko-madžarska rektorska konferenca, ki so se je ob obeh ministrih s področja izobraževanja in znanosti udeležili rektorji madžarskih in slovenskih univerz. Konec avgusta pa je najstarejša in priznana madžarska univerza University of Pecs obeležila svojo 650. obletnico ustanovitve s slovesno prireditvijo. Jubilejnega dogodka se je udeležil tudi predsednik Rektorske konference Republike Slovenije, prof. dr. Dragan Marušič.

V soboto se je v Piranu zaključil 52. slikarski ekstempore s podelitvijo nagrad in priznanj. Častno priznanje je prejel tudi akademski slikar doc. dr. Tilen Žbona s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

torek, 5. september 2017

DOŽIVLJAJSKI PEDAGOGI NA DEBELEM RTIČU

Od 25. do 27. avgusta je v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič in v okolici potekala prva poletna šola doživljajske pedagogike v Sloveniji, ki se je osredotočila na področje vzgoje in izobraževanja. Organizirala sta jo Zavod za socialno pedagogiko in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem.

Koper, 23. avgust 2017 - Prof. dr. Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem, je včeraj sprejel enajst udeleženk in udeležencev poletnega tabora "Matematika je kul", ki so k nam prišli iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. 

Koper, 22. avgust 2017 - Od 22. do 29. avgusta 2017 je odprt drugi prijavni rok za oddajo prijave na še prosta vpisna mesta Razpisa za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2017/2018 Univerze na Primorskem in drugih slovenskih visokošolskih zavodov za Slovence in ostale EU državljane.

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem je med 25. junijem in 1. julijem 2017 uspešno izvedla tretjo Poletno šolo kitajskega jezika in kulture v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču.

Danes je rektor UP prof. dr. Dragan Marušič na pobudo Fakultete za management podelil naziv častni doktor Univerze na Primorskem ruskemu akademiku prof. dr. Vladimirju Kvintu.

četrtek, 13. julij 2017

POSTREŽEN JE BIL ISTRSKI ZAJTRK

V torek, 11. 7. 2017, popoldne je v eni od slikovitih hiš slovenske Istre v Truškah potekala predstavitev projekta Razvoj kulinaričnega produkta Istrski zajtrk v okviru razpisa Po kreativni poti do znanja (PKP). Mentorji projekta so predstavili namen in potek projekta, študenti pa so imeli besedo pri predstavitvi načina dela in rezultatov. Osnovni namen projekta je bil, da študenti z reševanjem konkretnega izziva iz prakse v interdisciplinarnih timih krepijo kompetence študijskih programov in pridobivajo nove.

Koper, 7. julij 2017 - Univerza na Primorskem je v sodelovanju s CIFE – Centre International de Formation Européenne iz Nice (Francija) organizirala poletno šolo francoščine »Université d'été de la Mer Adriatique – Interculturalité et migrations en Europe«. 

Koper, 3. julij 2017 - Univerza na Primorskem v sodelovanju s CIFE – Centre International de Formation Européenne iz Nice (Francija) organizira poletno šolo francoščine »Université d'été de la Mer Adriatique – Interculturalité et migrations en Europe«. Aktualno temo bodo predstavili strokovnjaki z različnih področjih, tako z UP kot iz Francije. Poletne šole, ki bo trajala ves teden, se bo udeležilo 10 študentov, od tega jih je 5 iz Slovenije, 3 iz Francije, 1 iz Španije in 1 iz Rusije.

Koper, 28. junij 2017 - V nedeljo, 25. junija, se je v izolskem Dijaškem domu začel letošnji Biološki raziskovalni tabor v Slovenski Istri, ki ga skupaj organizirata Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS. Do četrtka bo 15 srednješolcev iz vse Slovenije odkrivalo raznolikost rastlinstva in živalstva ter njihovo prilagoditev na življenje v Sredozemlju.

Koper, 24. junij 2017 – V soboto je svoja vrata odprlo sedem zasebnih vrtov, ki so bili prijavljeni na natečaj Najlepši vrt v mestu 2017. V okviru dogodka Odprti vrtovi Kopra, ki ga organizira bar Cameral v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, je več kot 100 obiskovalcev občudovalo skrite kotičke in skupaj s komisijo izbralo najlepšega. Prvo nagrado je prejel vrt na Kolaričevi ulici 3, ki ga ureja 95-letni Koprčan Mirko Pirc. Svoj najlepši vrt so tokrat izbrali tudi otroci, ki so se udeležili delavnice o mediteranskem rastlinstvu. Nagradili so vrt družine Orejaš na Župančičevi ulici 12.

Koper, 26. junij 2017Preteklo sredo je na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem potekala tradicionalna slavnostna seja Akademskega zbora fakultete, na kateri so bila podeljena priznanja in nagrade visokošolskim učiteljem in sodelavcem ter strokovnim sodelavcem, ki so v letu 2016 s svojim delom ali dosežki prispevali k ugledu fakultete.

Letošnje poletje bo v znamenju odkrivanja kitajske kulture za dober razred mladih s Primorske. Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem (KUK UP) v sodelovanju s Konfucijevim inštitutom Ljubljana in s partnersko univerzo Shanghai University of International Business and Economics za študente in dijake organizira brezplačno dvotedensko poletno šolo v Šanghaju. Pred odhodom 29 mladih sta prorektorica doc. dr. Sonja Rutar in direktorica KUK UP, doc. dr. Neva Čebron, udeležencem poletne šole podelili certifikate o opravljenem izpitu iz kitajskega jezika in kulture.

Koper, Ankaran, Izola, Portorož, Piran, Ljubljana - Ob današnjem Svetovnem dnevu oceanov napovedujemo in obenem vabimo, da se nam pridružite na tradicionalnem Tednu sredozemske obale in makroregionalnih strategij EU, ki ga Slovenija organizira od 20. - 23. septembra 2017 na Slovenski obali. Med organizatorji je tudi naša univerza.

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP FHŠ) in Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur (FSK) sta med 22. in 26. majem 2017 pripravili že enajsto mednarodno poletno šolo na temo kulturne dediščine in muzeologije, ki je potekala v Piranu in Kopru. Letos se je organizaciji aktivno pridružil Pokrajinski muzej Koper, prav tako pa sta nas podprla Evropska muzejska akademija in Občina Piran. Šola je bila mednarodna v pravem pomenu besede, saj so se je udeležili strokovnjaki in študenti iz kar desetih evropskih držav. 

ponedeljek, 5. junij 2017

DANES VABLJENI NA ODPRTJE RAZSTAVE GRAFIK MIHE ERIČA

V avli palače Armerija od 5. - 22. 6. 2017 razstavlja svoje grafike član skupine Prismojeni profesorji, Miha Erič

Koper, 2. junij 2017 - Študentski domovi Univerze na Primorskem so na svoji spletni strani objavili razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2017/2018. Na Primorskem so razpisane kapacitete v štirih mestih: Kopru, Izoli, Portorožu in Novi Gorici. Skupaj je na voljo 1.384 prostih mest (lani 1.501), od tega 444 mest za študente, ki se na novo prijavljajo za sprejem, ter 940 mest za študente, ki svoje bivanje podaljšujejo v novo študijsko leto 2017/18. 

Poletna šola Politologije je potekala od petka, 26. maja, do nedelje, 29. maja, v krasnem ambientu Pokrajinskega muzeja Koper. Skupaj s približno 30 udeleženkami in udeleženci smo se letos posvetili temi enakosti in neenakosti.

četrtek, 1. junij 2017

UP DANES GOSTI IN VODI KOORDINACIJSKO SREČANJE VODILNIH PARTNERJEV NAJVEČJIH PROJEKTOV IZ OBZORJA 2020

Na UP poteka koordinacijsko srečanje vodilnih partnerjev desetih največjih raziskovalno razvojno inovacijskih projektov iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020

Koper, 1. junij 2017 – Evropska komisija (EK) je v svojem okvirnem programu za raziskave in inovacije Obzorje 2020 opredelila posebno poglavje »Širjenje odličnosti in poglabljanje vključenosti«, znotraj tega pa poseben inštrument »Teaming«, kot enega najpomembnejših področij. Univerza na Primorskem (UP) je v ostri konkurenci 169 prijav iz 15 držav EU kot vodilni partner konzorcija pridobila enega od desetih odobrenih projektov (InnoRenew CoE). Kot vodja koordinacije teh desetih projektov vzpostavljanja evropskih centrov odličnosti danes gosti prvo srečanje koordinacije.

Koper, 31. maj 2017 - Državni zbor je včeraj, v torek, 30. maja 2017, podprl predlog spremembe 69. člena Zakona o socialnem varstvu (ZSV), ki opredeljuje, kateri izobrazbeni profili lahko opravljajo socialno varstvene storitve.

V italijanskem mestecu Monastier di Treviso v okolici Benetk je pretekli konec tedna (od 24. do 27. maja 2017) potekala mednarodna znanstvena konferenca MIC 2017 z naslovom Managing the Global Economy (Upravljanje globalnega gospodarstva). Konference se je udeležilo približno 200 udeležencev iz 33 držav, predstavljenih je bilo 167 prispevkov, ki so obravnavali različne vidike upravljanja globalnega gospodarstva.

Sodelavci iz Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem so se tudi letos udeležili Primorskega sejma, ki se je letos, že štiriindvajsetič zapovrstjo, odvijal med 25. in 29. majem v Areni Bonifika v Kopru. Pester in zanimiv program so pripravili za obiskovalce vseh starostnih skupin, že čez mesec dni pa bodo šolarjem v okviru poletne šole na Debelem rtiču razkrili vse očarljivosti magične Kitajske. 

Univerzitetni inkubator Primorske (UIP) je kot del podjetniškega podpornega okolja na Festivalu inovativnosti festINNO 24. maja 2017 organiziral delavnico »Arduino – predstavitev odprtokodne platforme«.

V nedeljo, 28. maja 2017, je veleposlanik ZDA v Sloveniji, njegova ekscelenca Brent R. Hartley, sprejel štiri slovenske predstavnike, ki so se v preteklih letih udeležili programa ameriškega State Departmenta »International Visitor Leadership (IVLP)«.

Koper, 29. maj 2017 - Pretekli petek je Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju s pedagoškima fakultetama Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru izvedla tradicionalni lutkovni festival pedagoških fakultet – PEFest, na katerem se je z zaključno lutkovno produkcijo predstavilo več kot 70 študentov z vseh treh pedagoških fakultet, iz Ljubljane, Kopra in Maribora. Dogodek je potekal v Centru mladih Koper, kjer so si zanimive lutkovne predstave ogledali predšolski otroci z Obale. 

četrtek, 25. maj 2017

UP JE GOSTILA SREČANJE VODILNIH RAZISKOVALCEV NA PODROČJU GOZDNO-LESNEGA SEKTORJA V EVROPI

Na srečanju vodilnih raziskovalcev in vodij raziskav na področju gozdno-lesnega sektorja v Evropi je bila začrtana prihodnost združenja InnovaWood

Koper, 25. maj, 2017 – Združenje raziskovalcev in inovacijskih inštitucij na področju gozdno-lesnega sektorja v Evropi "InnovaWood" je na Univerzi na Primorskem pretekli konec tedna (18. in 19. maja) organiziralo sejo izvršnega odbora in interaktivno delavnico. Diskusija med vrhunskimi raziskovalci in vodji, ki so se srečanja udeležili, je bila osredotočena na razvoj poslovnega modela, ki bo vodil delovanje združenja, in na temeljito predstavitev evropskega raziskovalnega in inovacijskega (političnega) prostora. Med poudarki srečanja je bilo tudi večje razumevanje dokumentov o politikah in besedilih razpisov za projekte.

Včerajšnje zanimivo celodnevno dogajanje v okviru festivala inovativnosti festINNO 2017 se je končalo z zanimivim predavanjem na temo, ali so raziskovalci odvečen strošek ali skriti dragulj gospodarstva. Na festINNU so razglasili in podelili nagrade za zmagovalce »Amway innovation challenge« in za najboljša zaključna dela na dodiplomskem in podiplomskem študiju.

Koper, 24. maj 2017 - Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič je danes sprejel veleposlanika Izraela, Nj. Eksc. Eyala Selo

Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem bodo v četrtek, 25. maja 2017, v okviru predmeta Grajeno okolje in komunikacija pod mentorstvom doc. dr. Boštjana Bugariča in ob pomoči režiserja Yilmaza Vurucuja ter arhitektke Tine Cotič študentke in študenti oddelka Komuniciranje in mediji predstavili dokumentarni film Nedokončano: Olimpijsko mesto. V ospredje filma stopa tematika investitorskega urbanizma s posebnim fokusom in predstavitvijo nedokončanega objekta Solis v Kopru.

ponedeljek, 22. maj 2017

OTROCI S PONOSOM POKAZALI, KAJ SO SE NAUČILI V KITAJŠČINI

dr. Vesna Grahovac

V kinu Šiška je bilo v torek, 16. maja, slišati pretežno kitajski jezik. Številni otroci so ponavljali naučena besedila in pesmi v kitajščini. Potekale so priprave na začetek prireditve »Kitajska skozi otroške oči«. Dvorana je bila polna.

petek, 19. maj 2017

UNIVERZA NA PRIMORSKEM GOSTI RAZSTAVO "ČAR LESA"

​​​​​​​V Kopru prvič odprta razstava “Čar lesa” ob srečanju najuspešnejših evropskih raziskovalcev gozdno lesnega sektorja na Univerzi na Primorskem

Koper, 19. 5. 2017 – Danes je v avli palače Armerija Univerze na Primorskem potekalo uradno odprtje razstave »Čar lesa«. Udeležili so se je najuspešnejši raziskovalci in managerji, ki so bili obenem prisotni tudi na interaktivni delavnici in na seji izvršnega odbora organizacije InnovaWood. Tema razstave je uporaba lesa listavcev za proizvode, kar je v skladu s trenutnim trendom v evropskih raziskavah lesarstva. Razstava tako poudarja raziskovalna prizadevanja Univerze na Primorskem (UP) na omenjenem področju.

Portorož, 17. 5. 2017 - Danes je v Portorožu na Fakulteti za turistične študije Turistici Univerze na Primorskem potekala mednarodna konferenca pod okriljem Rektorske konference Republike Slovenije, ki združuje štiri slovenske univerze: Univerzo na Primorskem, ki je tudi predsedujoča, Univerzo v Ljubljani, Univerzo v Mariboru in Univerzo v Novi Gorici.

Koper, 16. maj 2017 - V tem tednu na Univerzi na Primorskem že peto leto zapovrstjo poteka Mednarodni teden UP - International Week of University of Primorska, v okviru katerega univerza gosti pedagoške in strokovne sodelavce s partnerskih univerz iz kar 15 držav: Avstrije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Finske, Grčije, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Makedonije, Poljske, Slovaške, Srbije in Španije. 

Na Debelem rtiču je bilo 10. maja med Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem (UP PEF), UMMI - Zavodom za izobraževanje Koper ter Mladinskim zdraviliščem in letoviščem RKS Debeli rtič vzpostavljeno novo sodelovanje, ki bo na področju osnovnošolskega izobraževanja prineslo nove vsebine. Tri različne lokalne institucije so podpisale pogodbo o sodelovanju, na podlagi katere bodo organizirale in izvajale izobraževalne seminarje in delavnice s področja naravoslovja, ki bodo v prihodnje namenjene tako strokovni javnosti kot otrokom in mladostnikom.

Po povabilu zaposlenih na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije so predstavniki Univerze na Primorskem 10. maja v prostorih sklada predstavili španskim predavateljem iz Baskije projekte Po kreativni poti do znanja 2016/2017, ki se izvajajo na naši univerzi.

petek, 12. maj 2017

KAKO GEOPOLITIČNI DEJAVNIKI VPLIVAJO NA GLASOVANJE NA EVROVIZIJI

Največji vpliv imajo etnični dejavniki.

Oddelek za geografijo UP FHŠ

V sredo, 10. maja 2017, so na UP Fakulteti za humanistične študije priredili še zadnjega v seriji Geografskih večerov v tem študijskem letu. Z zanimivim in nevsakdanjim predavanjem jih je zaključil študent in sveži diplomant dodiplomskega programa Geografija in slovenistika Miha Hlede, ki je predstavil vpliv geopolitičnih dejavnikov pri glasovanju na pesmi Evrovizije.

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem vabi na informativni dan za podiplomski študij 2017/18, ki bo v petek, 12. maja 2017, v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Koper, 8. maj 2017 – Na današnji sedmi seji so člani Rektorske konference gostili ugledna ustavna pravnika, prof. dr. Boštjana M. Zupančiča in prof. dr. Cirila Ribičiča, ki sta prisotnim predstavila vprašanje avtonomije univerze in predloge za nadaljnje korake pri ureditvi slednjega. Ustava Republike Slovenije namreč v svojem 58. in 59. členu nedvoumno določa pojem avtonomije univerze, ki pa se ne sklada z izvajanjem veljavne zakonodaje.

petek, 5. maj 2017

FESTINNO 2017 PRED VRATI

V sredo, 24. maja 2017, bo v Kopru že osmič festINNO, regijska čezmejna platforma za predstavitev, povezovanje in snovanje širših podjetniških aktivnosti, stičišče povezovanja akademske sfere, gospodarstva, zainteresirane javnosti ter načrtovalcev politik podpore podjetništva. Organizira ga UP Fakulteta za management. Čaka vas več kot dvajset delavnic, okroglih miz, predavanj, razprav in predstavitev z domačimi in tujimi predavatelji, izkušenimi podjetniki, kreativnimi študenti in drugi praktiki.

Od 26. do 28. maja bo v Kopru poletna šola na temo (ne)enakosti v današnjem svetu. Sodelovali bodo ugledni predavatelji s petih humanističnih in družboslovnih fakultet ter inštitutov. Letošnja poletna šola študijskega programa Politologija naslavlja pojem in fenomene (ne)enakosti v današnjem svetu.

četrtek, 4. maj 2017

ZAČEL SE JE ECCO XXX

Več kot sto udeležencev jubilejnega mednarodnega sestanka raziskovalcev

UP FAMNIT

Sinoči se je v koprski Armeriji uradno pričel letošnji sestanek raziskovalcev s področja kombinatorične optimizacije ECCO (European Chapter on Combinatorial Optimization). Na njem bo do sobote, 6. maja, več kot sto udeležencev predstavilo svoje prispevke o najnovejših raziskavah in izkušnjah iz reševanja realnih problemov kombinatorične optimizacije, kot tudi temeljna spoznanja teoretičnih osnov.

Koper, 26. april 2017 - Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem skupaj s QI LAB. INŠTITUTOM in Narodnim muzejem Slovenije v tednu od 25. aprila do 2. maja 2017 organizira različne dogodke v sklopu Dnevov kitajske daoistične kulture. Tako je včeraj UP obiskal daoistični menih in mojster kungfuja Yuan Li Min.

sreda, 26. april 2017

GOST UP: GOSTUJOČE PREDAVANJE DOC. DR. MARIJE LJUŠTINA Z UNIVERZE V BEOGRADU

Doc. dr. Martina Blečić Kavur

Oddelek za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem je med 4. in 7. aprilom 2017 gostil predavateljico doc. dr. Marijo Ljuština z Univerze v Beogradu. Njeno gostovanje je omogočil projekt GOST UP, ki ga financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

UP FHŠ, Oddelek za slovenistiko, in UP PEF sta 29. marca 2017 v sklopu SloVečerov in Tedna UP PEF organizirala predstavitev prvega slovenskega romana za lahko branje dr. Aksinje Kermauner Cvetje in ogenj (2016). Pri predstavitvi avtorskega romana, ki jo je vodila dr. Vladka Tucovič z UP FHŠ, so sodelovali tudi uporabniki Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, ki so pomagali pri njegovem nastanku.

petek, 21. april 2017

SLIKARSKA RAZSTAVA LARE KOBAL »V MOJIH POKRAJINAH DUŠE«

Dr. Lara Kobal, visokošolska sodelavka na UP PEF, se je s svojo razstavo predstavila med 13. marcem in 13. aprilom 2017 v avli palače Armerija Univerze na Primorskem.

Koper, 19. april 2017 - Včeraj in danes je Univerza na Primorskem gostila delegacijo srbske pogajalske skupine za vstop Srbije v Evropsko unijo. Člani delegacije so bili z obiskom izjemno zadovoljni, še posebno pa očarani nad videnim. Popolnoma sta jih navdušila staro jedro Kopra in njegova okolica, spoznali pa so tudi univerzitetni vinograd.

četrtek, 13. april 2017

OPLETENI KOŠI

Študentka UP PEF Irena Eržen je v mesecu marcu na dvorišču pred fakulteto, na Cankarjevi 5 v Kopru, in v bližnji okolici postavila razstavo gverilskega pletenja košev. Razstava bo ponovno postavljena na ogled v Taverni v Kopru od 23. aprila do 6. maja 2017.

četrtek, 13. april 2017

KADROVSKI UP 2017 JE DIPLOMANTKA FM

V okviru Slovenskega kadrovskega kongresa 2017, ki je potekal 10. in 11. aprila 2017 v Portorožu, so podelili tudi priznanje za najboljša znanstvenoraziskovalna dela s področja kadrovskega managementa Kadrovski up. Kadrovski up 2017 je diplomantka Fakultete za management mag. Alenka Brod. Mentor diplomskega dela je bil doc. dr. Klemen Širok.

torek, 11. april 2017

SREČANJE MENTORJEV BIOLOGIJE

Udeleženci navdušeni nad srečanjem v Kampusu Livade

Koper, 10. april 2017 - V sklopu prireditve DNEVI HUMANISTIKE 2017, ki pod okriljem Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem poteka med 10. in 13. aprilom, je danes Oddelek za uporabno jezikoslovje UP FHŠ organiziral pogovor ob nedavno izdanem in mednarodnem nagrajenem prevodu poezije in pisem ruskega pesnika Jevgenija Abramoviča Baratinskega v angleščino z naslovom A Science Not for the Earth: Selected Poems and Letters. Na pogovoru so sodelovali nagrajeni prevajalec Rawley Grau, doc. dr. Irina Makarova Tominec in doc. dr. Ana Beguš, vsi člani Oddelka za uporabno jezikoslovje UP FHŠ.

petek, 7. april 2017

IZR. PROF. DR. ANDREJA KUTNAR: »SLOVENIJA JE DEŽELA PRILOŽNOSTI!«

Center odličnosti »InnoRenew CoE«, ki bo pod svojim okriljem zbral najboljše strokovnjake z vsega sveta s področja lesarstva, je že objavil prve razpise za prosta delovna mesta

MB

Koper, 7. april 2017 – Kot vodja projekta je danes Univerza na Primorskem skupaj s konzorcijskimi partnerji predstavila vsebino zagonskega sestanka ali »kick-off meetinga«, ki je potekal v Kopru na sedežu univerze. Srečanja se je udeležila tudi mag. Magda De Carli, vodja enote za širjenje odličnosti in večanje vključenosti 'Spreading Excellence and Widening Participation', ki je del Generalnega direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji.

torek, 4. april 2017

TELO, SPOMNI SE

Vabilo na uprizoritveni dogodek

ponedeljek, 3. april 2017

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

Med 4. in 7. 4. 2017 bodo na Oddelku za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem gostili predavateljico doc. dr. Marijo Ljuština s Filozofske fakultete Univerze v Beogradu. Gostovanje bo potekalo v okviru operacije Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem – GOST UP, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Koper, 30. marec 2017 - Danes so Univerzo na Primorskem obiskali novomeški dijaki in dijakinje Srednje ekonomske šole. Predstavniki članic in rektorata so mladim predstavili študij in obštudijske aktivnosti na naši univerzi ter jih seznanili z zaposlitvenimi možnostmi, ki jih imajo po zaključenem študiju.

četrtek, 30. marec 2017

UP OBISKAL NEMŠKI VELEPOSLANIK

MB

Koper, 30. marec 2017 - Danes je Univerzo na Primorskem obiskal veleposlanik Nemčije v Sloveniji, Nj. Eksc. Klaus Riedel.

Banja Luka, Koper, 27. in 28. marec 2017 - Rektor prof. dr. Dragan Marušič, prorektor za ekonomiko in finance prof. dr. Rok Strašek, dekanja Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, in vodja Oddelka za tehnologijo na Inštitutu Andrej Marušič ter  v. d. direktorica Centra odličnosti InnoRenew CoE izr. prof. dr. Andreja Kutnar so v začetku tedna odpotovali v Bosno in Hercegovino, kjer so obiskali Univerzo v Banja Luki. Slovensko delegacijo je sprejel rektor prof. dr. Milan Mataruga s sodelavci: prorektorjem  za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje prof. dr Biljanom Antunovićem, prorektorjem za izobraževanje in študentska vprašanja  prof. dr Strainom Posavljakom ter prodekanom za znanstveno-raziskovalno delo Naravoslovno-matematične fakultete prof. dr Duškom Jojićem.

V petek, 24. marca 2017, smo na pobudo Komisije za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije drugič zapored izvedli skupno hidrogeografsko terensko delo študentov geografije z UP Fakultete za humanistične študije, UL Filozofske fakultete in UM Filozofske fakultete. Tokrat je organizacijo prevzel Oddelek za geografijo UP FHŠ. Terenskega dela se je udeležilo 67 študentov ter 6 učiteljev in članov Komisije za hidrogeografijo.

Fakulteta za turistične študije – Turistica Univerze na Primorskem je med 22. in 25. marcem 2017 organizirala 6. mednarodno znanstveno in strokovno konferenco Encuentros, z naslovom Innovation in Tourism and Hospitality – Preparing for the Future. Konferenca, katere osrednja tematika je bila inovativnost v turizmu, je bila izvedena z mednarodnim združenjem AIRTH, Alliance for Innovators and Researchers in Tourism and Hospitality, katerega soustanovitelja sta tudi vodila konferenco: dr. Dejan Križaj, Univerza na Primorskem in dr. Florian Zach, Washington State University, ZDA.

V četrtek, 23. marca 2017, so si rezultate projekta AS - Arheologija za vse. Oživljanje Arheološkega parka Simonov zaliv ogledali predstavniki donatorjev sklada EGP (Islandija, Lihtenštajn, Norveška) in norveškega finančnega mehanizma. Tuje goste, z veleposlanikom Norveške iz Budimpešte Nj. Eksc. Olavom Berstadom na čelu, predstavniki Urada za finančni mehanizem iz Bruslja, norveškega in islandskega Ministrstva za zunanje zadeve ter predstavniki SVRK, je sprejela in pozdravila dekanja UP FHŠ ter vodja projekta AS prof. dr. Irena Lazar. 

Od 25. marca do 9. aprila 2017 poteka 14. Teden Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Letošnjo tradicionalno prireditev bo zaznamovalo 18 dogodkov, s katerimi želijo študenti in zaposleni pokazati tako študijsko kot obštudijsko dejavnost, ki jo izvajajo v okviru fakultete.

Koper, 24. marca 2017 – Na pobudo Nj. Eksc. Ksenije Škrilec, veleposlanice Republike Slovenije v Budimpešti na Madžarskem, in v sodelovanju z Rektorsko konferenco Madžarske je Univerza na Primorskem, ki predseduje Rektorski konferenci Republike Slovenije, včeraj in danes gostila rektorje in druge predstavnike 15 madžarskih ter 4 slovenskih univerz. Gre za prvo tovrstno skupno srečanje rektorskih konferenc obeh držav, na katerem so udeleženci primerjali visokošolska sistema. Srečanja sta se udeležila tudi najvišja predstavnika s področja visokošolskega izobraževanja, ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in madžarski minister dr. Laszlo Palkovics.

Na pobudo Nj. Eksc. Ksenije Škrilec, veleposlanice Republike Slovenije v Budimpešti na Madžarskem, in v sodelovanju z Rektorsko konferenco Madžarske Univerza na Primorskem, predsedujoča Rektorski konferenci Republike Slovenije, včeraj in danes gosti rektorje in druge predstavnike 15 madžarskih ter 4 slovenskih univerz. Gre za prvo tovrstno skupno srečanje rektorskih konferenc obeh držav, na katerem bodo udeleženci primerjali visokošolska sistema. Povabilu k sodelovanju sta se odzvala najvišja predstavnika s področja visokošolskega izobraževanja, ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in madžarski minister za izobraževanje dr. Laszlo Palkovics, ki bo prisotnim predstavil reformo madžarskega visokega šolstva.

četrtek, 23. marec 2017

PEVSKA ZBORA UP PEF NA REVIJI PRIMORSKA POJE

Od 3. marca do 23. aprila 2017 poteka Revija Primorska poje, na kateri sta že nastopila tudi moški in ženski akademski pevski zbor Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Izola, 17. 3. 2017 - Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju v letošnjem letu praznuje 15. obletnico ustanovitve. Visoka šola za zdravstvo Izola je bila ustanovljena 22. marca 2002 in bila leto kasneje ustanovna članica Univerze na Primorskem. Konec leta 2011 se je preoblikovala v Fakulteto za vede o zdravju.

Koper, 17. marec 2017 - Na včerajšnji 14. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem, ki je potekala v protokolarni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. Najvišji naziv je prejel dolgoletni prvi mož Banke Koper, Vojko Čok, strokovnjak za ekonomijo in finance, ki je postal častni senator Univerze na Primorskem.

Koper, 13. marec 2017 - Teden Univerze na Primorskem se je začel slovesno, najprej v dopoldanskih urah s slovesnim podpisom sporazuma med francoskim veleposlaništvom in UP (več >>), točno opoldan pa je v Pokrajinskem muzeju v Kopru zadonela himna naše univerze. Prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur je osem doktorandov promoviral v nove doktorje znanosti.

ponedeljek, 13. marec 2017

NA UP FTŠ TURISTICI ODSLEJ TUDI FRANCOSKI JEZIK

​​​​​​​UP in francosko veleposlaništvo podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju

MB

Koper, 13. marec 2017 - Danes sta rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in veleposlanica Francije v Republiki Sloveniji, Njena Ekscelenca Marion Paradas, na sedežu Mestne občine Koper v okviru obiska francoske delegacije ob navzočnosti župana Borisa Popoviča, podžupana Petra Bolčiča in dekana Fakultete za turistične študije - Turistice, izr. prof. dr. Janeza Mekinca, podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju omenjene fakultete in Francoskega inštituta. 

ponedeljek, 6. marec 2017

PRVO POVEZOVANJE SOCIALNIH PEDAGOGOV V OBALNO-KRAŠKI REGIJI

Prvi občni zbor Zavoda za socialno pedagogiko

Na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem je potekal prvi občni zbor Zavoda za socialno pedagogiko, ki je združil visokošolske učitelje in sodelavce s fakultete, njihove študente ter strokovnjake iz prakse iz lokalnega okolja.

Dr. Sonja Čotar Konrad in dr. Mojca Kukanja Gabrijelčič se bosta kot del odlične ekipe s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in drugih snovalcev nove oddaje Male sive celice to nedeljo, 26. februarja, udeležili podelitve odmevnih medijskih nagrad – Žarometi.

sreda, 22. februar 2017

NA FAKULTETI ZA MANAGEMENT MEDNARODNO TUDI V SPOMLADANSKEM SEMESTRU

Na polletni izmenjavi 19 študentov iz osmih evropskih držav in Kanade

19 novih mednarodnih študentov iz osmih evropskih držav in Kanade je ta teden sedlo v študijske klopi Fakultete za management Univerze na Primorskem. V univerzitetno mesto Koper so prišli na polletno študentsko izmenjavo. Prosti čas bodo izkoristili tudi za številne obštudijske dejavnosti, predvsem pa za spletanje prijateljskih vezi s sovrstniki z vseh koncev sveta. Vezi, ki bodo nekoč morda porajale tudi poslovno sodelovanje.

Koper, 20. februar 2017 – V 2. semestru je na izmenjavo na Univerzo na Primorskem prišlo še 60 tujih študentov. Večina jih bo izmenjavo opravila v okviru  programa Evropske komisije Erasmus+. 

Koper, 17. februar 2017 - Včeraj so na Mestni občini Koper gostili člane delegacije Centra za priprave kozmonavtov (CPK) Jurija A. Gagarina iz Rusije. Visoke goste je sprejel podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič s svetovalko župana, Jano Tolja. Na srečanje sta bila povabljena tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in dekan Fakultete za management Univerze na Primorskem prof. dr. Matjaž Novak.

Koper, 16. februar 2017 - Danes smo na Univerzi na Primorskem gostili veleposlanico Madžarske v Republiki Sloveniji, Nj. eksc. Edit Szilágyiné Bátorfi, ki jo je spremljal konzul Gergely Schuchtár.

sobota, 11. februar 2017

DO ENE NAJBOLJ ZAŽELENIH PRESTIŽNIH DIPLOM ODSLEJ TUDI V KOPRU

Ruska državna univerza Lomonosov in UP bosta od oktobra skupaj izvajali nov študijski program

MB

Moskva, Koper, 11. februar 2017 - V okviru obiska slovenske delegacije pod vodstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja sta danes v Moskvi, ob prisotnosti rektorja Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragana Marušiča, minister za zunanje zadeve Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Karl Erjavec, po pooblastilu Vlade RS, in akademik prof. dr. Viktor A. Sadovnichy, rektor najprestižnejše ruske državne univerze,  podpisala Memorandum med Vlado Republike Slovenije in Moskovsko državno univerzo Lomonosov o ustanovitvi Podružnice Lomonosov v Kopru v partnerstvu z Univerzo na Primorskem. 

Študijski programi Aplikativna kineziologija se bodo v prihajajočem akademskem letu (2017/2018) začeli izvajati na UP Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ). Aplikativna kineziologija je že bila uspešno predstavljena na 9. Informativi na stojnici UP FVZ. Informativni dnevi bodo v Kampusu Livade, kjer se programi izvajajo. Bodoči študenti se že vpisujejo na novo fakulteto, UP Fakulteto za vede o zdravju.

Koper, 2. februar 2017 - Danes je rektor prof. dr. Dragan Marušič s sodelavci gostil dekana dr. Qiushenga Zhanga in dr. Guoweija Huaja, pomočnika dekana ekonomske fakultete ene izmed vodilnih kitajskih državnih univerz na področju elektrotehnike Beijing Jiaotong University. Obisk je bil organiziran pod pokroviteljstvom Konfucijevega inštituta iz Ljubljane. 

Ljubljana, 26. in 27. januar 2017 - Letos se je Univerza na Primorskem že deveto leto zapored uspešno predstavila na največjem slovenskem sejmu izobraževanja, zaposlovanja in štipendiranja Informativa. Sejem vsako leto obišče več kot 15.000 obiskovalcev: dijakov, osnovnošolcev, učiteljev, staršev in drugih.

Ljubljana, Koper, 27. januar 2017 - Po današnji 6. redni seji Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS) so rektorji slovenskih univerz na novinarski konferenci podali izjavo. Predsednik RK RS, prof. dr. Dragan Marušič, je povzel sprejete sklepe na seji, na kateri so spregovorili o pomenu splošne mature, obravnavali predlog spremembe pedagoških delovnih mest in se seznanili s poročili različnih delovnih skupin (skupine za prenovo vpisa na slovenskih univerzah, skupine za vprašanja športnikov študentov in univerzitetnega športa idr.).  

Zveza učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (v nadaljevanju ZUTS) je na svečani akademiji ob 80-letnici zveze podelila osem priznanj za življenjsko delo v ZUTS. Med prejemniki je tudi Bojan Šturm, smučarski učitelj in predavatelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

Bojan Šturm

Slovenska znanstvena fundacija za odličnost v komuniciranju in promoviranju slovenske znanosti je na 16. slavnostni akademiji podelila priznanja »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za leto 2016. Med prejemniki priznanja je tudi izr. prof. dr. Andraž Teršek, visokošolski učitelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.


Izr. prof. dr. Andraž Teršek

petek, 20. januar 2017

DRAGE MALE KOVINE KELTSKIH PLEMEN

dr. Vesna Grahovac

Na Oddelku za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem so v preteklih dneh v okviru predmeta 2. stopnje Arheologija bronaste in železne dobe Evrope, oziroma Slovenije in regije organizirali ciklus gostujočih predavanj o arheologiji kovinskih obdobij z naslovom »Drage male kovine«

V ponedeljek, 16. januarja 2017, je Univerzo na Primorskem obiskalo osem profesorjev s treh uzbekistanskih in kazahstanske univerze. Pri nas so na štirinajstdnevnem usposabljanju iz programov MATLAB in COMSOL.

V četrtek, 12. 1. 2017, so na Fakulteti za management Univerze na Primorskem v Kopru gostili zanimive in zagnane goste – obraze podjetnikov in voditelja poznane televizijske oddaje Štartaj Slovenija.

Po dolgotrajni bolezni se je ponoči za vedno poslovil častni doktor Univerze na Primorskem, maestro prof. Anton Nanut, umetnik, ki je pustil trajen pečat v slovenski in svetovni glasbeni kulturi.


Prof. Anton Nanut

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem vabi na gostujoči predavanji: Spekter Avtističnih Motenj - Avtizem in Aspergerjev sindrom in Otrok v svetu medijev

petek, 23. december 2016

VODA IN TURIZEM: AKTUALNO O RAZISKOVANJU TRAJNOSTNEGA TURIZMA

Univerza na Primorskem bo v leto 2017 vstopila s pogovorom z Ambasadorko znanosti RS, prof. dr. Saro Dolničar

Univerza na Primorskem

            vabi na strokovno omizje FuTuristica na temo

»VODA IN TURIZEM: aktualno o raziskovanju trajnostnega turizma”

ki bo v četrtek, 5. januarja 2017, ob 16. uri

v sejni sobi Armerije, Titov trg 4, Koper.

petek, 23. december 2016

FAMNITOVIH PRVIH DESET

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem obeležila svoje prvo desetletje

KPM

Včeraj, 22. decembra 2016, je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) slovesno obeležila desetletje svojega delovanja.

V nadaljevanju objavljamo razpis za podelitev naziva "častni doktor Univerze na Primorskem" in naziva "častni senator Univerze na Primorskem" za leto 2016.

četrtek, 15. december 2016

NJ. EKSC. BRENT R. HARTLEY, VELEPOSLANIK ZDA V SLOVENIJI, OBISKAL UNIVERZO

UP poglablja svojo vpetost v mednarodno okolje za hitrejši razvoj, gospodarsko rast in mednarodno prepoznavnost obalne regije ter Slovenije

MB

Koper, 15. december 2016 – Včeraj so Univerzo na Primorskem obiskali Nj. Eksc. Brent R. Hartley, veleposlanik ZDA v Sloveniji, Stefan H. Reisinger, gospodarski ataše pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, in Mirjana Rabič, svetovalka za gospodarske in trgovske zadeve pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji. Z rektorjem, prof. dr. Draganom Marušičem, širšim vodstvom univerze ter raziskovalci in skupinami, ki so Američani ali intenzivno sodelujejo z Združenimi državami, so ugotavljali načine za optimizacijo obstoječih in razvoj novih oblik sodelovanja. Posebno pozornost so namenili raziskovalno-razvojno inovacijskim povezavam med akademskimi ustanovami in podjetji z obeh strani Atlantika.

 

ponedeljek, 12. december 2016

RAZSTAVA IZ KOVČKA V MEXICU

Od 7. do 9. decembra 2016 so v različnih galerijah Mexica potekala odprtja razstav osmih uveljavljenih umetnikov iz Slovenije in Avstrije. Razstave z naslovom Arte en la maleta - Entre la imagen y mente so produkt projekta Umetnost v kovčku (Art in a Suitcase) Vasje Nagyja, kustosa in kritika za vizualne umetnosti. Med avtorji razstave je tudi mag. Tilen Žbona, akademski slikar in visokošolski učitelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

petek, 9. december 2016

ČAROBNE TOČKE PIRANA

Vabilo na prižig čarobnih točk

Koper, 8. december 2016 - Danes je v prostorih Pokrajinskega muzeja v Kopru potekala letošnja zadnja promocija doktorjev znanosti Univerze na Primorskem, na kateri je bilo 12 doktorandov promoviranih v najvišji akademski naziv. Doktorji znanosti so postali: dr. Renato Podbersič, dr. Romana Martinčič, dr. Jernej Vidmar, dr. Mateja Palčič, dr.jVojko Kaluža, dr. Katja Lautar, dr. Aniko Noemi Turi, dr. Iva Šklempe Kokić, dr. Barbara Gornik, dr. Silvo Šinkovec, dr. Rožana Koštial in dr. Emilija Kastelic.

sreda, 7. december 2016

PRIMERI DOBRIH PRAKS NA PODROČJU ZADRUŽNIŠTVA V SLOVENIJI PORAJAJO OPTIMIZEM

Fakulteta za management Univerze na Primorskem gostila konferenco o zadružništvu

dr. Doris Gomezelj Omerzel


Prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel med predavanjem.

V torek, 6. decembra 2016, je na Fakulteti za management potekala konferenca z naslovom Zadružništvo – poslovni model prihodnosti. Sodeč po obisku konference je to področje ne le aktualno, ampak tudi zelo zanimivo za širšo javnost. Konferenco sta organizirala Fakulteta za management Univerze na Primorskem in Središče Rotunda Koper v sodelovanju z Območno službo Koper Zavoda za zaposlovanje. Udeležence sta uvodoma pozdravila vodja konference prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel s Fakultete za management in direktor Središča Rotunda dr. Bojan Mevlja.

četrtek, 1. december 2016

UP IN SBRA GOSTILI AKADEMIKA JEAN-PIERRA BOURGUIGNONA

Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta akademik Jean-Pierre Bourguignon: "Ambicij in potencialov vaši mladi univerzi ne manjka!"

Koper, 1. december 2016 - Danes smo na Univerzi na Primorskem skupaj s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem iz Bruslja (SBRA – Slovenian Busines and Research Association, Brussel) gostili predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC - European Research Council), akademika prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona (CNRS – IHÉS).

Koper, 1. december 2016 - Začetek decembra se je za našo univerzo začel svečano, kot se za zadnji mesec v letu spodobi. Danes je prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur promoviral 8 doktorandov v doktorje znanosti Univerze na Primorskem. Najvišji akademski naziv bodo odslej nosili: dr. Simon Kerma, dr. Bojan Anđelković, dr. Sabina Ličen, dr. Miha Lesjak, ki je tudi prvi doktor znanosti s področja turizma na UP, dr. Katarina Krapež, dr. Marijana Sikošek, dr. Aleksandra Golob in dr. Alessandra Argenti Tremul. Vsem novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in želimo veliko uspehov na njihovi prihodnji akademski poti!

torek, 29. november 2016

USTANOVLJEN JE CENTER ODLIČNOSTI INNORENEW COE

Pod vodstvom UP, v sodelovanju z nemškim inštitutom Fraunhofer, ZVKD Slovenije in Zavodom za gradbeništvo Slovenije, je ustanovljeno gibalo za razvoj, gospodarsko rast in mednarodno prepoznavnost primorske regije in Slovenije

Koper, 29. november 2016 – Danes so Univerza na Primorskem, kot vodilni partner, in trije soustanovitelji v prisotnosti ostalih konzorcijskih partnerjev projekta z naslovom »Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE) podpisali Pogodbo o ustanovitvi Centra odličnosti InnoRenew CoE.

torek, 29. november 2016

PREDAVANJE PREDSEDNIKA EVROPSKEGA RAZISKOVALNEGA SVETA (ERC), AKAD. JEAN-PIERRA BOURGUIGNONA

Predavanje bo 1. decembra 2016 ob 15. uri na Univerzi na Primorskem (Burja 1, UP FHŠ)

Univerza na Primorskem bo v sodelovanju s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem (SBRA – Slovenian Business and Research Association) ta četrtek, 1. decembra 2016, gostila prvega moža najpomembnejše evropske znanstvene institucije, predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC - European Research Council), akademika Jean-Pierra Bourguignona (CNRS – IHÉS). 

Predavanje bo v predavalnici BURJA 1, UP FHŠ (Titov trg 5, Koper) ob 15. uri.

Bruselj, 23. november 2016 - Evropska komisija je danes razglasila deset novih centrov odličnosti, ki bodo iz programa Obzorje 2020 dobili skupaj 140 milijonov evrov za širjenje znanstvene odličnosti ter premoščanje raziskovalne vrzeli v Evropi. Med njimi je tudi slovenski projekt na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja InnoRenew CoE.

torek, 22. november 2016

NOVA AMBASADORKA ZNANOSTI RS JE PROF. DR. SARA DOLNIČAR

Prof. dr. Sara Dolničar je intenzivno vpeta v slovenski znanstveni prostor, kjer od leta 2012 sodeluje na doktorskem programu Inovativni turizem UP FTŠ Turistice.

Na svečani podelitvi Zoisovih nagrad, priznanj Ambasador znanosti in Puhovih priznanj, ki je potekala včeraj, 21. novembra 2016, v Cankarjevem domu v Ljubljani, je priznanje Ambasadorka znanosti Republike Slovenije prejela prof. dr. Sara Dolničar.


Prof. dr. Sara Dolničar in rektor UP prof. dr. Dragan Marušič

Koper, 17. november 2016 - Prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur je danes v najvišji akademski naziv promoviral devet doktorandov. Doktorji znanosti so postali dr. Tanja Gomiršek, dr. Matjaž Bizjak, dr. Miran Pavlič, dr. Mirjam Bon Klanjšček, dr. Bojana Gnamuš Tancer, dr. Sonja Fink Babič, dr. Darka Jezeršek, dr. Ana Bardorfer, dr. Gruša Zlobec in dr. Roberta Vincoletto, ki pa se slovesne promocije ni uspela udeležiti. Z današnjim dnem šteje Univerza na Primorskem 178 doktorjev znanosti, ki so svoje doktorske disertacije zagovarjali na naši univerzi.

Koper, Bruselj, Ljubljana, 11. november 2016 - Evropska komisija je prepoznala potencial konzorcija slovenskih partnerjev, ki ga vodi Univerza na Primorskem, in mu dodelila skoraj 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za vzpostavitev Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE). K temu je Vlada RS primaknila še 30 milijonov investicijskih sredstev, s katerimi bodo zagotovljeni pogoji za vzpostavitev in dolgoročno delovanje centra.

Koper, 10. november 2016 - Skupna prizadevanja predstavnikov Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova za vzpostavitev skupnega slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega središča, ki jo je predlagal rektor primorske univerze, prof. dr. Dragan Marušič, podprl pa minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, so obrodila sadove. Vzpostavljeno bo skupno izobraževalno-raziskovalno središče obeh univerz.

torek, 8. november 2016

KAZAHSTAN, DEŽELA VELIKIH STEP, KONJEV IN SOKOLOV

dr. Vesna Grahovac

Kazahstan je država, o kateri v Sloveniji ne vemo veliko. Vemo predvsem, da je nekdanja država Sovjetske zveze, ki je bogata z nafto in ima ogromna področja stepe.


Dejan Štancer, generalni sekretar Slovensko-kazahstanskega poslovnega kluba

ponedeljek, 7. november 2016

5. MEDNARODNO SREČANJE MLADIH HUMANISTOV

V petek, 21. oktobra 2016, je Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem gostila doktorske študente, ki so se zbrali na Mednarodnem srečanju mladih humanistov. Letošnje, peto srečanje z naslovom Družbeni in politični procesi v sodobnih slovanskih kulturah, jezikih in literaturah je potekalo v soorganizaciji Študentske sekcije Slavističnega društva Slovenije in Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

ponedeljek, 7. november 2016

VRNILA SE JE ODDAJA KOTIČEK ZA JEZIČEK

Danes, 7. novembra 2016, se je po poletnem premoru na spored Radia Koper vrnila oddaja Kotiček za jeziček. V njej študentje že četrto leto zapored odgovarjajo na vprašanja, povezana s pravilno oziroma z ustrezno rabo jezika. Sodelujejo predvsem študentje Oddelka za slovenistiko, Oddelka za medijske študije in Oddelka za medkulturno jezikovno posredovanje Fakultete za humanistične študije pod mentorstvom doc. dr. Vladke Tucovič in doc. dr. Jane Volk. Oddaja je na sporedu ob ponedeljkih ob 7.30. Prispevki oddaj iz preteklih let so dosegljivi na spletni povezavi http://4d.rtvslo.si/oddaja/kotiekzajeziek/173250588.

 

Vabljeni k poslušanju.

Oddelek za geografijo, ki je bil eden od dveh oddelkov, ustanovljenih leta 2001, ki sta predstavljala temelj razvoju Fakultete za humanistične študije, letos praznuje petnajsto obletnico uspešnega in prodornega dela. Največ zaslug za to imajo sodelavci, ki z veliko truda in požrtvovalnosti izvajajo pedagoško delo, raziskujejo in predstavljajo rezultate svojega dela ter si prizadevajo za prepoznavnost študija geografije na Primorskem.

Univerza na Primorskem je na svoji spletni strani objavila razpis za podelitev priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2016, ki jih podeljuje zaposlenim, študentom in posameznikom.

četrtek, 20. oktober 2016

UP IMA OSEM NOVIH DOKTORJEV ZNANOSTI

Koper, 20. oktober 2016 - Prorektorica Univerze na Primorskem, doc. dr. Sonja Rutar, je včeraj v Pokrajinskem muzeju v Kopru v doktorje znanosti promovirala osem doktorandov. Najvišji znanstveni naziv so prejeli: dr. Marko Prem, dr. Nelida Nemec, dr. Teja Krašovec, dr. Špela Trošt, dr. Mauro Hrvatin, dr. Primož Gašperič, dr. Sandra Mršnik in dr. Sanela Mešinović.

Včeraj, 10. oktobra 2016, je na otvoritveni slovesnosti 19. mednarodne multikonference Informacijska družba – IS 2016, ki jo organizira Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan, dr. Tomaž Pisanski prejel nagrado "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo.

sreda, 5. oktober 2016

DR. DARJO FELDA JE PREJEMNIK NAGRADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA IZJEMNE DOSEŽKE NA PODROČJU VISOKEGA ŠOLSTVA

MIZŠ je podelilo nagrade Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2016

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podelilo 11 nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2016. Med prejemniki nagrade za izjemne dosežke na področju visokega šolstva je tudi letos visokošolski učitelj Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete, in sicer izr. prof. dr. Darjo Felda, ki je prejel nagrado za izjemne dosežke v visokem šolstvu.


Foto: David Kovačič in Primorske novice

Koper, 3. oktober 2016 - Začetek novega študijskega leta 2016/2017 je bil na Univerzi na Primorskem  namenjen tudi pozdravu tujim študentom – tistim, ki so k nam prišli na študijsko izmenjavo, in tistim, ki so si našo univerzo izbrali za celotni študij. Na izmenjavo jih je v 1. semestru prišlo 73, večina v sklopu  programa Evropske komisije Erasmus+ za obdobje enega semestra (predvidoma 4 - 5 mesecev). Prišli so iz 18 držav,  največ jih je iz Španije, s Češke, Poljske, Slovaške, Finske in iz Italije, prvič pa na UP gostimo tudi študente iz Kazahstana.   

Koper, 3. oktober 2016 - Danes je med študijske klopi fakultet Univerze na Primorskem prvič sedlo nekaj čez 1.000 brucev. Zanje smo tudi tokrat, že sedmo leto zapovrstjo, organizirali "Pozdrav bruckam in brucem Univerze na Primorskem". V koprski Taverni so novopečenim študentkam in študentom dobrodošlico izrekli prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur, podžupan Mestne občine Koper, Peter Bolčič, in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem, Seit Demiri.

ponedeljek, 3. oktober 2016

UNIVERZA SE LAHKO SPET VSEBINSKO RAZVIJA, intervju z rektorjem Univerze na Primorskem

"Če uspemo razmere, predvsem pa sistem toliko izboljšati, da naše največje in tiste malo manjše ume ohranimo v domačem okolju ter jim priključimo še vse tiste, ki bi želeli priti k nam iz sosednjih držav, se ne bojim za prihodnost države."

ponedeljek, 3. oktober 2016

V OSMIH SLOVENSKIH KRAJIH SE JE ODVILA EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2016

Sektor za znanstveno-raziskovalno, razvojno in umetniško dejavnost

V petek, 30. septembra 2016, so se v osmih slovenskih in 250 evropskih mestih odvijale številne aktivnosti, s katerimi želi Evropska komisija približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti. Dogodek v okviru vseevropske noči raziskovalcev, ki ga je letos organizirala Univerza na Primorskem pod sloganom »Znanost za življenje«, je potekal tudi v Kopru (Taverna) in Izoli (Kampus Livade, Simonov zaliv in Fakulteta za vede o zdravju). Aktivnosti so bile namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Dogodek je strnil vtise o tem, kaj znanost pomeni za naša življenja. Mladi so dobili izjemno priložnost spoznati različne vidike privlačnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Obiskovalci so imeli priložnost sodelovati v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev in sproščenem druženju z raziskovalci.

Pedagoški inštitut je v sodelovanju s Slovenskim društvom raziskovalcev na področju edukacije (SLODRE) podelil Priznanje za izjemne dosežke na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja za leto 2016. Prejemnica priznanja je prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, visokošolska učiteljica in prodekanja za študentske zadeve na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. 

sobota, 24. september 2016

UČENCI IN DIJAKI V PIRANU SPOZNAVALI KITAJSKO KULTURO IN OBIČAJE

Ribiški pomol v Piranu je bil 24. septembra 2016 odet v rdeče kitajske lampijone in mladostniški smeh.

Učenci Osnovne šole Cirila Kosmača in Gimnazije Piran so se zbrali na prireditvi Dan spoznavanja kitajske kulture in običajev, ki sta jo ob Kitajskem dnevu organizirala Konfucijev inštitut Ljubljana ter Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem. Kitajci in prijatelji kitajske kulture praznujejo ta dan v več kot petsto mestih širom sveta.

Koper, 12. september 2016 – Danes so na sedežu Univerze na Primorskem predstavniki petih partnerjev konzorcija, ki ga sestavljajo tri slovenske univerze: Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane ter Gimnazija Franca Miklošiča iz Ljutomera, predstavili vseevropski projekt Noč raziskovalcev (Researcher's Night), ki bo v kar sedmih slovenskih mestih potekal 30. septembra 2016. Konzorcij je razpisal tudi nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je namenjen učencem in dijakom in se bo zaključil 15. septembra.