O nas | Kontakt
Koledar

Fakulteta za turistične študije – Turistica Univerze na Primorskem je med 22. in 25. marcem 2017 organizirala 6. mednarodno znanstveno in strokovno konferenco Encuentros, z naslovom Innovation in Tourism and Hospitality – Preparing for the Future. Konferenca, katere osrednja tematika je bila inovativnost v turizmu, je bila izvedena z mednarodnim združenjem AIRTH, Alliance for Innovators and Researchers in Tourism and Hospitality, katerega soustanovitelja sta tudi vodila konferenco: dr. Dejan Križaj, Univerza na Primorskem in dr. Florian Zach, Washington State University, ZDA.

V četrtek, 23. marca 2017, so si rezultate projekta AS - Arheologija za vse. Oživljanje Arheološkega parka Simonov zaliv ogledali predstavniki donatorjev sklada EGP (Islandija, Lihtenštajn, Norveška) in norveškega finančnega mehanizma. Tuje goste, z veleposlanikom Norveške iz Budimpešte Nj. Eksc. Olavom Berstadom na čelu, predstavniki Urada za finančni mehanizem iz Bruslja, norveškega in islandskega Ministrstva za zunanje zadeve ter predstavniki SVRK, je sprejela in pozdravila dekanja UP FHŠ ter vodja projekta AS prof. dr. Irena Lazar. 

Od 25. marca do 9. aprila 2017 poteka 14. Teden Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Letošnjo tradicionalno prireditev bo zaznamovalo 18 dogodkov, s katerimi želijo študenti in zaposleni pokazati tako študijsko kot obštudijsko dejavnost, ki jo izvajajo v okviru fakultete.

Koper, 24. marca 2017 – Na pobudo Nj. Eksc. Ksenije Škrilec, veleposlanice Republike Slovenije v Budimpešti na Madžarskem, in v sodelovanju z Rektorsko konferenco Madžarske je Univerza na Primorskem, ki predseduje Rektorski konferenci Republike Slovenije, včeraj in danes gostila rektorje in druge predstavnike 15 madžarskih ter 4 slovenskih univerz. Gre za prvo tovrstno skupno srečanje rektorskih konferenc obeh držav, na katerem so udeleženci primerjali visokošolska sistema. Srečanja sta se udeležila tudi najvišja predstavnika s področja visokošolskega izobraževanja, ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in madžarski minister dr. Laszlo Palkovics.

Na pobudo Nj. Eksc. Ksenije Škrilec, veleposlanice Republike Slovenije v Budimpešti na Madžarskem, in v sodelovanju z Rektorsko konferenco Madžarske Univerza na Primorskem, predsedujoča Rektorski konferenci Republike Slovenije, včeraj in danes gosti rektorje in druge predstavnike 15 madžarskih ter 4 slovenskih univerz. Gre za prvo tovrstno skupno srečanje rektorskih konferenc obeh držav, na katerem bodo udeleženci primerjali visokošolska sistema. Povabilu k sodelovanju sta se odzvala najvišja predstavnika s področja visokošolskega izobraževanja, ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in madžarski minister za izobraževanje dr. Laszlo Palkovics, ki bo prisotnim predstavil reformo madžarskega visokega šolstva.

četrtek, 23. marec 2017

PEVSKA ZBORA UP PEF NA REVIJI PRIMORSKA POJE

Od 3. marca do 23. aprila 2017 poteka Revija Primorska poje, na kateri sta že nastopila tudi moški in ženski akademski pevski zbor Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Izola, 17. 3. 2017 - Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju v letošnjem letu praznuje 15. obletnico ustanovitve. Visoka šola za zdravstvo Izola je bila ustanovljena 22. marca 2002 in bila leto kasneje ustanovna članica Univerze na Primorskem. Konec leta 2011 se je preoblikovala v Fakulteto za vede o zdravju.

Koper, 17. marec 2017 - Na včerajšnji 14. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem, ki je potekala v protokolarni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 13 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - naziv zaslužni profesor, zlato plaketo, častni listini, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. Najvišji naziv je prejel dolgoletni prvi mož Banke Koper, Vojko Čok, strokovnjak za ekonomijo in finance, ki je postal častni senator Univerze na Primorskem.

Koper, 13. marec 2017 - Teden Univerze na Primorskem se je začel slovesno, najprej v dopoldanskih urah s slovesnim podpisom sporazuma med francoskim veleposlaništvom in UP (več >>), točno opoldan pa je v Pokrajinskem muzeju v Kopru zadonela himna naše univerze. Prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur je osem doktorandov promoviral v nove doktorje znanosti.

ponedeljek, 13. marec 2017

NA UP FTŠ TURISTICI ODSLEJ TUDI FRANCOSKI JEZIK

​​​​​​​UP in francosko veleposlaništvo podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju

MB

Koper, 13. marec 2017 - Danes sta rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in veleposlanica Francije v Republiki Sloveniji, Njena Ekscelenca Marion Paradas, na sedežu Mestne občine Koper v okviru obiska francoske delegacije ob navzočnosti župana Borisa Popoviča, podžupana Petra Bolčiča in dekana Fakultete za turistične študije - Turistice, izr. prof. dr. Janeza Mekinca, podpisala medsebojni sporazum o sodelovanju omenjene fakultete in Francoskega inštituta. 

ponedeljek, 6. marec 2017

PRVO POVEZOVANJE SOCIALNIH PEDAGOGOV V OBALNO-KRAŠKI REGIJI

Prvi občni zbor Zavoda za socialno pedagogiko

Na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem je potekal prvi občni zbor Zavoda za socialno pedagogiko, ki je združil visokošolske učitelje in sodelavce s fakultete, njihove študente ter strokovnjake iz prakse iz lokalnega okolja.

Dr. Sonja Čotar Konrad in dr. Mojca Kukanja Gabrijelčič se bosta kot del odlične ekipe s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in drugih snovalcev nove oddaje Male sive celice to nedeljo, 26. februarja, udeležili podelitve odmevnih medijskih nagrad – Žarometi.

sreda, 22. februar 2017

NA FAKULTETI ZA MANAGEMENT MEDNARODNO TUDI V SPOMLADANSKEM SEMESTRU

Na polletni izmenjavi 19 študentov iz osmih evropskih držav in Kanade

19 novih mednarodnih študentov iz osmih evropskih držav in Kanade je ta teden sedlo v študijske klopi Fakultete za management Univerze na Primorskem. V univerzitetno mesto Koper so prišli na polletno študentsko izmenjavo. Prosti čas bodo izkoristili tudi za številne obštudijske dejavnosti, predvsem pa za spletanje prijateljskih vezi s sovrstniki z vseh koncev sveta. Vezi, ki bodo nekoč morda porajale tudi poslovno sodelovanje.

Koper, 20. februar 2017 – V 2. semestru je na izmenjavo na Univerzo na Primorskem prišlo še 60 tujih študentov. Večina jih bo izmenjavo opravila v okviru  programa Evropske komisije Erasmus+. 

Koper, 17. februar 2017 - Včeraj so na Mestni občini Koper gostili člane delegacije Centra za priprave kozmonavtov (CPK) Jurija A. Gagarina iz Rusije. Visoke goste je sprejel podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič s svetovalko župana, Jano Tolja. Na srečanje sta bila povabljena tudi rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in dekan Fakultete za management Univerze na Primorskem prof. dr. Matjaž Novak.

Koper, 16. februar 2017 - Danes smo na Univerzi na Primorskem gostili veleposlanico Madžarske v Republiki Sloveniji, Nj. eksc. Edit Szilágyiné Bátorfi, ki jo je spremljal konzul Gergely Schuchtár.

sobota, 11. februar 2017

DO ENE NAJBOLJ ZAŽELENIH PRESTIŽNIH DIPLOM ODSLEJ TUDI V KOPRU

Ruska državna univerza Lomonosov in UP bosta od oktobra skupaj izvajali nov študijski program

MB

Moskva, Koper, 11. februar 2017 - V okviru obiska slovenske delegacije pod vodstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja sta danes v Moskvi, ob prisotnosti rektorja Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragana Marušiča, minister za zunanje zadeve Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Karl Erjavec, po pooblastilu Vlade RS, in akademik prof. dr. Viktor A. Sadovnichy, rektor najprestižnejše ruske državne univerze,  podpisala Memorandum med Vlado Republike Slovenije in Moskovsko državno univerzo Lomonosov o ustanovitvi Podružnice Lomonosov v Kopru v partnerstvu z Univerzo na Primorskem. 

Študijski programi Aplikativna kineziologija se bodo v prihajajočem akademskem letu (2017/2018) začeli izvajati na UP Fakulteti za vede o zdravju (UP FVZ). Aplikativna kineziologija je že bila uspešno predstavljena na 9. Informativi na stojnici UP FVZ. Informativni dnevi bodo v Kampusu Livade, kjer se programi izvajajo. Bodoči študenti se že vpisujejo na novo fakulteto, UP Fakulteto za vede o zdravju.

Koper, 2. februar 2017 - Danes je rektor prof. dr. Dragan Marušič s sodelavci gostil dekana dr. Qiushenga Zhanga in dr. Guoweija Huaja, pomočnika dekana ekonomske fakultete ene izmed vodilnih kitajskih državnih univerz na področju elektrotehnike Beijing Jiaotong University. Obisk je bil organiziran pod pokroviteljstvom Konfucijevega inštituta iz Ljubljane. 

Ljubljana, 26. in 27. januar 2017 - Letos se je Univerza na Primorskem že deveto leto zapored uspešno predstavila na največjem slovenskem sejmu izobraževanja, zaposlovanja in štipendiranja Informativa. Sejem vsako leto obišče več kot 15.000 obiskovalcev: dijakov, osnovnošolcev, učiteljev, staršev in drugih.

Ljubljana, Koper, 27. januar 2017 - Po današnji 6. redni seji Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS) so rektorji slovenskih univerz na novinarski konferenci podali izjavo. Predsednik RK RS, prof. dr. Dragan Marušič, je povzel sprejete sklepe na seji, na kateri so spregovorili o pomenu splošne mature, obravnavali predlog spremembe pedagoških delovnih mest in se seznanili s poročili različnih delovnih skupin (skupine za prenovo vpisa na slovenskih univerzah, skupine za vprašanja športnikov študentov in univerzitetnega športa idr.).  

Zveza učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (v nadaljevanju ZUTS) je na svečani akademiji ob 80-letnici zveze podelila osem priznanj za življenjsko delo v ZUTS. Med prejemniki je tudi Bojan Šturm, smučarski učitelj in predavatelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

Bojan Šturm

Slovenska znanstvena fundacija za odličnost v komuniciranju in promoviranju slovenske znanosti je na 16. slavnostni akademiji podelila priznanja »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za leto 2016. Med prejemniki priznanja je tudi izr. prof. dr. Andraž Teršek, visokošolski učitelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.


Izr. prof. dr. Andraž Teršek

petek, 20. januar 2017

DRAGE MALE KOVINE KELTSKIH PLEMEN

dr. Vesna Grahovac

Na Oddelku za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem so v preteklih dneh v okviru predmeta 2. stopnje Arheologija bronaste in železne dobe Evrope, oziroma Slovenije in regije organizirali ciklus gostujočih predavanj o arheologiji kovinskih obdobij z naslovom »Drage male kovine«

V ponedeljek, 16. januarja 2017, je Univerzo na Primorskem obiskalo osem profesorjev s treh uzbekistanskih in kazahstanske univerze. Pri nas so na štirinajstdnevnem usposabljanju iz programov MATLAB in COMSOL.

V četrtek, 12. 1. 2017, so na Fakulteti za management Univerze na Primorskem v Kopru gostili zanimive in zagnane goste – obraze podjetnikov in voditelja poznane televizijske oddaje Štartaj Slovenija.

Po dolgotrajni bolezni se je ponoči za vedno poslovil častni doktor Univerze na Primorskem, maestro prof. Anton Nanut, umetnik, ki je pustil trajen pečat v slovenski in svetovni glasbeni kulturi.


Prof. Anton Nanut

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem vabi na gostujoči predavanji: Spekter Avtističnih Motenj - Avtizem in Aspergerjev sindrom in Otrok v svetu medijev

petek, 23. december 2016

VODA IN TURIZEM: AKTUALNO O RAZISKOVANJU TRAJNOSTNEGA TURIZMA

Univerza na Primorskem bo v leto 2017 vstopila s pogovorom z Ambasadorko znanosti RS, prof. dr. Saro Dolničar

Univerza na Primorskem

            vabi na strokovno omizje FuTuristica na temo

»VODA IN TURIZEM: aktualno o raziskovanju trajnostnega turizma”

ki bo v četrtek, 5. januarja 2017, ob 16. uri

v sejni sobi Armerije, Titov trg 4, Koper.

petek, 23. december 2016

FAMNITOVIH PRVIH DESET

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem obeležila svoje prvo desetletje

KPM

Včeraj, 22. decembra 2016, je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) slovesno obeležila desetletje svojega delovanja.

V nadaljevanju objavljamo razpis za podelitev naziva "častni doktor Univerze na Primorskem" in naziva "častni senator Univerze na Primorskem" za leto 2016.

četrtek, 15. december 2016

NJ. EKSC. BRENT R. HARTLEY, VELEPOSLANIK ZDA V SLOVENIJI, OBISKAL UNIVERZO

UP poglablja svojo vpetost v mednarodno okolje za hitrejši razvoj, gospodarsko rast in mednarodno prepoznavnost obalne regije ter Slovenije

MB

Koper, 15. december 2016 – Včeraj so Univerzo na Primorskem obiskali Nj. Eksc. Brent R. Hartley, veleposlanik ZDA v Sloveniji, Stefan H. Reisinger, gospodarski ataše pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, in Mirjana Rabič, svetovalka za gospodarske in trgovske zadeve pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji. Z rektorjem, prof. dr. Draganom Marušičem, širšim vodstvom univerze ter raziskovalci in skupinami, ki so Američani ali intenzivno sodelujejo z Združenimi državami, so ugotavljali načine za optimizacijo obstoječih in razvoj novih oblik sodelovanja. Posebno pozornost so namenili raziskovalno-razvojno inovacijskim povezavam med akademskimi ustanovami in podjetji z obeh strani Atlantika.

 

ponedeljek, 12. december 2016

RAZSTAVA IZ KOVČKA V MEXICU

Od 7. do 9. decembra 2016 so v različnih galerijah Mexica potekala odprtja razstav osmih uveljavljenih umetnikov iz Slovenije in Avstrije. Razstave z naslovom Arte en la maleta - Entre la imagen y mente so produkt projekta Umetnost v kovčku (Art in a Suitcase) Vasje Nagyja, kustosa in kritika za vizualne umetnosti. Med avtorji razstave je tudi mag. Tilen Žbona, akademski slikar in visokošolski učitelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

petek, 9. december 2016

ČAROBNE TOČKE PIRANA

Vabilo na prižig čarobnih točk

Koper, 8. december 2016 - Danes je v prostorih Pokrajinskega muzeja v Kopru potekala letošnja zadnja promocija doktorjev znanosti Univerze na Primorskem, na kateri je bilo 12 doktorandov promoviranih v najvišji akademski naziv. Doktorji znanosti so postali: dr. Renato Podbersič, dr. Romana Martinčič, dr. Jernej Vidmar, dr. Mateja Palčič, dr.jVojko Kaluža, dr. Katja Lautar, dr. Aniko Noemi Turi, dr. Iva Šklempe Kokić, dr. Barbara Gornik, dr. Silvo Šinkovec, dr. Rožana Koštial in dr. Emilija Kastelic.

sreda, 7. december 2016

PRIMERI DOBRIH PRAKS NA PODROČJU ZADRUŽNIŠTVA V SLOVENIJI PORAJAJO OPTIMIZEM

Fakulteta za management Univerze na Primorskem gostila konferenco o zadružništvu

dr. Doris Gomezelj Omerzel


Prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel med predavanjem.

V torek, 6. decembra 2016, je na Fakulteti za management potekala konferenca z naslovom Zadružništvo – poslovni model prihodnosti. Sodeč po obisku konference je to področje ne le aktualno, ampak tudi zelo zanimivo za širšo javnost. Konferenco sta organizirala Fakulteta za management Univerze na Primorskem in Središče Rotunda Koper v sodelovanju z Območno službo Koper Zavoda za zaposlovanje. Udeležence sta uvodoma pozdravila vodja konference prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel s Fakultete za management in direktor Središča Rotunda dr. Bojan Mevlja.

četrtek, 1. december 2016

UP IN SBRA GOSTILI AKADEMIKA JEAN-PIERRA BOURGUIGNONA

Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta akademik Jean-Pierre Bourguignon: "Ambicij in potencialov vaši mladi univerzi ne manjka!"

Koper, 1. december 2016 - Danes smo na Univerzi na Primorskem skupaj s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem iz Bruslja (SBRA – Slovenian Busines and Research Association, Brussel) gostili predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC - European Research Council), akademika prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona (CNRS – IHÉS).

Koper, 1. december 2016 - Začetek decembra se je za našo univerzo začel svečano, kot se za zadnji mesec v letu spodobi. Danes je prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur promoviral 8 doktorandov v doktorje znanosti Univerze na Primorskem. Najvišji akademski naziv bodo odslej nosili: dr. Simon Kerma, dr. Bojan Anđelković, dr. Sabina Ličen, dr. Miha Lesjak, ki je tudi prvi doktor znanosti s področja turizma na UP, dr. Katarina Krapež, dr. Marijana Sikošek, dr. Aleksandra Golob in dr. Alessandra Argenti Tremul. Vsem novim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in želimo veliko uspehov na njihovi prihodnji akademski poti!

torek, 29. november 2016

USTANOVLJEN JE CENTER ODLIČNOSTI INNORENEW COE

Pod vodstvom UP, v sodelovanju z nemškim inštitutom Fraunhofer, ZVKD Slovenije in Zavodom za gradbeništvo Slovenije, je ustanovljeno gibalo za razvoj, gospodarsko rast in mednarodno prepoznavnost primorske regije in Slovenije

Koper, 29. november 2016 – Danes so Univerza na Primorskem, kot vodilni partner, in trije soustanovitelji v prisotnosti ostalih konzorcijskih partnerjev projekta z naslovom »Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE) podpisali Pogodbo o ustanovitvi Centra odličnosti InnoRenew CoE.

torek, 29. november 2016

PREDAVANJE PREDSEDNIKA EVROPSKEGA RAZISKOVALNEGA SVETA (ERC), AKAD. JEAN-PIERRA BOURGUIGNONA

Predavanje bo 1. decembra 2016 ob 15. uri na Univerzi na Primorskem (Burja 1, UP FHŠ)

Univerza na Primorskem bo v sodelovanju s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem (SBRA – Slovenian Business and Research Association) ta četrtek, 1. decembra 2016, gostila prvega moža najpomembnejše evropske znanstvene institucije, predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC - European Research Council), akademika Jean-Pierra Bourguignona (CNRS – IHÉS). 

Predavanje bo v predavalnici BURJA 1, UP FHŠ (Titov trg 5, Koper) ob 15. uri.

Bruselj, 23. november 2016 - Evropska komisija je danes razglasila deset novih centrov odličnosti, ki bodo iz programa Obzorje 2020 dobili skupaj 140 milijonov evrov za širjenje znanstvene odličnosti ter premoščanje raziskovalne vrzeli v Evropi. Med njimi je tudi slovenski projekt na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja InnoRenew CoE.

torek, 22. november 2016

NOVA AMBASADORKA ZNANOSTI RS JE PROF. DR. SARA DOLNIČAR

Prof. dr. Sara Dolničar je intenzivno vpeta v slovenski znanstveni prostor, kjer od leta 2012 sodeluje na doktorskem programu Inovativni turizem UP FTŠ Turistice.

Na svečani podelitvi Zoisovih nagrad, priznanj Ambasador znanosti in Puhovih priznanj, ki je potekala včeraj, 21. novembra 2016, v Cankarjevem domu v Ljubljani, je priznanje Ambasadorka znanosti Republike Slovenije prejela prof. dr. Sara Dolničar.


Prof. dr. Sara Dolničar in rektor UP prof. dr. Dragan Marušič

Koper, 17. november 2016 - Prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur je danes v najvišji akademski naziv promoviral devet doktorandov. Doktorji znanosti so postali dr. Tanja Gomiršek, dr. Matjaž Bizjak, dr. Miran Pavlič, dr. Mirjam Bon Klanjšček, dr. Bojana Gnamuš Tancer, dr. Sonja Fink Babič, dr. Darka Jezeršek, dr. Ana Bardorfer, dr. Gruša Zlobec in dr. Roberta Vincoletto, ki pa se slovesne promocije ni uspela udeležiti. Z današnjim dnem šteje Univerza na Primorskem 178 doktorjev znanosti, ki so svoje doktorske disertacije zagovarjali na naši univerzi.

Koper, Bruselj, Ljubljana, 11. november 2016 - Evropska komisija je prepoznala potencial konzorcija slovenskih partnerjev, ki ga vodi Univerza na Primorskem, in mu dodelila skoraj 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za vzpostavitev Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE). K temu je Vlada RS primaknila še 30 milijonov investicijskih sredstev, s katerimi bodo zagotovljeni pogoji za vzpostavitev in dolgoročno delovanje centra.

Koper, 10. november 2016 - Skupna prizadevanja predstavnikov Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova za vzpostavitev skupnega slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega središča, ki jo je predlagal rektor primorske univerze, prof. dr. Dragan Marušič, podprl pa minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec, so obrodila sadove. Vzpostavljeno bo skupno izobraževalno-raziskovalno središče obeh univerz.

torek, 8. november 2016

KAZAHSTAN, DEŽELA VELIKIH STEP, KONJEV IN SOKOLOV

dr. Vesna Grahovac

Kazahstan je država, o kateri v Sloveniji ne vemo veliko. Vemo predvsem, da je nekdanja država Sovjetske zveze, ki je bogata z nafto in ima ogromna področja stepe.


Dejan Štancer, generalni sekretar Slovensko-kazahstanskega poslovnega kluba

ponedeljek, 7. november 2016

5. MEDNARODNO SREČANJE MLADIH HUMANISTOV

V petek, 21. oktobra 2016, je Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem gostila doktorske študente, ki so se zbrali na Mednarodnem srečanju mladih humanistov. Letošnje, peto srečanje z naslovom Družbeni in politični procesi v sodobnih slovanskih kulturah, jezikih in literaturah je potekalo v soorganizaciji Študentske sekcije Slavističnega društva Slovenije in Oddelka za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

ponedeljek, 7. november 2016

VRNILA SE JE ODDAJA KOTIČEK ZA JEZIČEK

Danes, 7. novembra 2016, se je po poletnem premoru na spored Radia Koper vrnila oddaja Kotiček za jeziček. V njej študentje že četrto leto zapored odgovarjajo na vprašanja, povezana s pravilno oziroma z ustrezno rabo jezika. Sodelujejo predvsem študentje Oddelka za slovenistiko, Oddelka za medijske študije in Oddelka za medkulturno jezikovno posredovanje Fakultete za humanistične študije pod mentorstvom doc. dr. Vladke Tucovič in doc. dr. Jane Volk. Oddaja je na sporedu ob ponedeljkih ob 7.30. Prispevki oddaj iz preteklih let so dosegljivi na spletni povezavi http://4d.rtvslo.si/oddaja/kotiekzajeziek/173250588.

 

Vabljeni k poslušanju.

Oddelek za geografijo, ki je bil eden od dveh oddelkov, ustanovljenih leta 2001, ki sta predstavljala temelj razvoju Fakultete za humanistične študije, letos praznuje petnajsto obletnico uspešnega in prodornega dela. Največ zaslug za to imajo sodelavci, ki z veliko truda in požrtvovalnosti izvajajo pedagoško delo, raziskujejo in predstavljajo rezultate svojega dela ter si prizadevajo za prepoznavnost študija geografije na Primorskem.

Univerza na Primorskem je na svoji spletni strani objavila razpis za podelitev priznanj in nagrad Univerze na Primorskem za leto 2016, ki jih podeljuje zaposlenim, študentom in posameznikom.

četrtek, 20. oktober 2016

UP IMA OSEM NOVIH DOKTORJEV ZNANOSTI

Koper, 20. oktober 2016 - Prorektorica Univerze na Primorskem, doc. dr. Sonja Rutar, je včeraj v Pokrajinskem muzeju v Kopru v doktorje znanosti promovirala osem doktorandov. Najvišji znanstveni naziv so prejeli: dr. Marko Prem, dr. Nelida Nemec, dr. Teja Krašovec, dr. Špela Trošt, dr. Mauro Hrvatin, dr. Primož Gašperič, dr. Sandra Mršnik in dr. Sanela Mešinović.

Včeraj, 10. oktobra 2016, je na otvoritveni slovesnosti 19. mednarodne multikonference Informacijska družba – IS 2016, ki jo organizira Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan, dr. Tomaž Pisanski prejel nagrado "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo.

sreda, 5. oktober 2016

DR. DARJO FELDA JE PREJEMNIK NAGRADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA IZJEMNE DOSEŽKE NA PODROČJU VISOKEGA ŠOLSTVA

MIZŠ je podelilo nagrade Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2016

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podelilo 11 nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2016. Med prejemniki nagrade za izjemne dosežke na področju visokega šolstva je tudi letos visokošolski učitelj Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete, in sicer izr. prof. dr. Darjo Felda, ki je prejel nagrado za izjemne dosežke v visokem šolstvu.


Foto: David Kovačič in Primorske novice

Koper, 3. oktober 2016 - Začetek novega študijskega leta 2016/2017 je bil na Univerzi na Primorskem  namenjen tudi pozdravu tujim študentom – tistim, ki so k nam prišli na študijsko izmenjavo, in tistim, ki so si našo univerzo izbrali za celotni študij. Na izmenjavo jih je v 1. semestru prišlo 73, večina v sklopu  programa Evropske komisije Erasmus+ za obdobje enega semestra (predvidoma 4 - 5 mesecev). Prišli so iz 18 držav,  največ jih je iz Španije, s Češke, Poljske, Slovaške, Finske in iz Italije, prvič pa na UP gostimo tudi študente iz Kazahstana.   

Koper, 3. oktober 2016 - Danes je med študijske klopi fakultet Univerze na Primorskem prvič sedlo nekaj čez 1.000 brucev. Zanje smo tudi tokrat, že sedmo leto zapovrstjo, organizirali "Pozdrav bruckam in brucem Univerze na Primorskem". V koprski Taverni so novopečenim študentkam in študentom dobrodošlico izrekli prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur, podžupan Mestne občine Koper, Peter Bolčič, in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem, Seit Demiri.

ponedeljek, 3. oktober 2016

UNIVERZA SE LAHKO SPET VSEBINSKO RAZVIJA, intervju z rektorjem Univerze na Primorskem

"Če uspemo razmere, predvsem pa sistem toliko izboljšati, da naše največje in tiste malo manjše ume ohranimo v domačem okolju ter jim priključimo še vse tiste, ki bi želeli priti k nam iz sosednjih držav, se ne bojim za prihodnost države."

ponedeljek, 3. oktober 2016

V OSMIH SLOVENSKIH KRAJIH SE JE ODVILA EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2016

Sektor za znanstveno-raziskovalno, razvojno in umetniško dejavnost

V petek, 30. septembra 2016, so se v osmih slovenskih in 250 evropskih mestih odvijale številne aktivnosti, s katerimi želi Evropska komisija približati poklic znanstvenika mladim in širši javnosti. Dogodek v okviru vseevropske noči raziskovalcev, ki ga je letos organizirala Univerza na Primorskem pod sloganom »Znanost za življenje«, je potekal tudi v Kopru (Taverna) in Izoli (Kampus Livade, Simonov zaliv in Fakulteta za vede o zdravju). Aktivnosti so bile namenjene popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju. Dogodek je strnil vtise o tem, kaj znanost pomeni za naša življenja. Mladi so dobili izjemno priložnost spoznati različne vidike privlačnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Obiskovalci so imeli priložnost sodelovati v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev in sproščenem druženju z raziskovalci.

Pedagoški inštitut je v sodelovanju s Slovenskim društvom raziskovalcev na področju edukacije (SLODRE) podelil Priznanje za izjemne dosežke na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja za leto 2016. Prejemnica priznanja je prof. dr. Jurka Lepičnik Vodopivec, visokošolska učiteljica in prodekanja za študentske zadeve na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. 

sobota, 24. september 2016

UČENCI IN DIJAKI V PIRANU SPOZNAVALI KITAJSKO KULTURO IN OBIČAJE

Ribiški pomol v Piranu je bil 24. septembra 2016 odet v rdeče kitajske lampijone in mladostniški smeh.

Učenci Osnovne šole Cirila Kosmača in Gimnazije Piran so se zbrali na prireditvi Dan spoznavanja kitajske kulture in običajev, ki sta jo ob Kitajskem dnevu organizirala Konfucijev inštitut Ljubljana ter Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem. Kitajci in prijatelji kitajske kulture praznujejo ta dan v več kot petsto mestih širom sveta.

Koper, 12. september 2016 – Danes so na sedežu Univerze na Primorskem predstavniki petih partnerjev konzorcija, ki ga sestavljajo tri slovenske univerze: Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane ter Gimnazija Franca Miklošiča iz Ljutomera, predstavili vseevropski projekt Noč raziskovalcev (Researcher's Night), ki bo v kar sedmih slovenskih mestih potekal 30. septembra 2016. Konzorcij je razpisal tudi nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je namenjen učencem in dijakom in se bo zaključil 15. septembra.