O nas | Kontakt
Koledar
sreda, 15. februar 2017

SLOVENSKI ŠTUDENTI - ŠPORTNIKI OSVOJILI DVE SREBRNI MEDALJI NA 28. ZIMSKI UNIVERZIJADI

Slovenija na 19. mestu na lestvici 56 držav udeleženk.

Kot smo že poročali, se je Slovenska študentska univerzitetna športna reprezentanca med 29. januarjem in 9. februarjem 2017 mudila na 28. zimski univerzijadi. Številčno sicer skromna ekipa je z dvema srebrnima odličjema Slovenijo uvrstila na 19. mesto na lestvici 56 držav udeleženk.


Slovenska univerzitetna reprezentanca

Tokratno zimsko univerzijado je gostila Republika Kazahstan v srednjeazijskem mestu Almati. Nekaj več kot 2000 športnikov študentov iz šestinpetdesetih držav je nastopilo v dvanajstih zimskih športih.

Vseslovenska univerzitetna športna odprava na 28. zimski univerzijadi je štela skromnih trinajst športnic in športnikov iz štirih slovenskih visokošolskih zavodov. Naši športniki so nastopili v petih od dvanajstih športnih panog, razpisanih v okviru tekmovalnega programa. Med slovenskimi visokošolskimi zavodi je bila v slovenski univerzitetni reprezentanci najbolj množično zastopana Univerza v Ljubljani z osmimi predstavniki. Univerzo v Mariboru so zastopali trije športniki, po en športnik pa Univerzo na Primorskem ter samostojni visokošolski zavod DOBA.

Slovensko zastavo je na otvoritveni slovesnosti nosila študentska Fakultete za management Univerze na Primorskem Ana Zimšek.


Ana Zimšek na otvoritveni slovesnosti

Vsi naši športniki so se izkazali ter zelo dobro zastopali slovenske barve. V konkurenci šestinpetdesetih držav je maloštevilna slovenska ekipa zasedla končno devetnajsto mesto. Največ odličij so osvojili študenti iz Ruske federacije, sledili so študenti iz države organizatorke – Kazahstana. Na tretjem mestu so pristali študenti iz Južne Koreje.

Med slovenskimi športniki študenti je najbolj zablestela alpska smučarka Desiree Ajlec, študentka prvega letnika Ekonomsko poslovne fakultete Univerze v Mariboru, ki se je v veleslalomski tekmi zavihtela na odlično drugo mesto. To je bil njen doslej najboljši smučarski dosežek v karieri.

Prav tako se je izkazala smučarsko skakalna ekipa Univerze v Ljubljani, ki je na moški moštveni tekmi na skakalnici K95 zasedla izjemno drugo mesto. S srebrnim odličjem so se okitili Anže Lavtižar, Andraž Modic (oba študenta Fakultete za šport UL) in Aljaž Vodan (študent Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL).


Prejemnik medalj

Več o udeležbi slovenske univerzitetne reprezentance na 28. Zimski univerzijadi lahko preberete na spletni strani Slovenske univerzitetne športne zveze www.susa.org.

Udeležbo slovenskih športnikov študentov  na 28. Zimski univerzijadi so omogočili: Fundacija za šport, Študentska organizacija Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Smučarska zveza Slovenije ter Zveza drsalnih športov Slovenije.