O nas | Kontakt
Koledar

Raziskujemo

2017 2016
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, je v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisal nagradni natečaj, ki je namenjen vsem učencem osnovnih in srednjih šol v Sloveniji. Partnerji projekta želijo na ta način spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju.

V četrtek, 29. junija 2017, se je v Izoli zaključil letošnji Biološki raziskovalni tabor v slovenski Istri, ki sta ga skupaj organizirala Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS. 13 srednješolcev iz vse Slovenije je štiri dni odkrivalo raznolikost rastlinstva in živalstva ter njihovo prilagoditev na življenje v Sredozemlju.

UP FAMNIT je skupaj s partnerji iz Slovenije in Hrvaške uspešno pridobil projekt v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška z naslovom Življenje na Kraškem robu (Living on the Karst Edge – LIKE).

torek, 7. februar 2017

NAREČNA RAZNOLIKOST V OKOLICI KOPRA (Dekani, Hrvatini, Škofije)

Doc. dr. Suzana Todorović

Knjiga, ki je izšla pri Založbi Libris, se posveča narečni raznolikosti v okolici Kopra in dopolnjuje spoznanja o jezikovni podobi slovenske Istre, ki so bila podana v knjigah Narečno besedje piranskega podeželja (2014), Šavrinsko in istrskobeneško besedje na Piranskem (2015), Slovensko istrsko izrazje v zaledju Kopra (2015) in Narečje v Kopru, Izoli in Piranu (2016).

 

Doc. dr. Iztok Savnik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologijeje UP FAMNIT je v sodelovanju z Yahoo Japan Research izdelal patent z naslovom Search method and device for RDF data, ki ga je Japan Patent Office sprejel pod številko 5978253.


Doc. dr. Iztok Savnik