Konec avgusta se je v Piranu zaključil 5. Slovenski festival kamišibaj gledališča, za katerega je značilno pripovedovanje ob slikah na malem lesenem odru. Na festivalu sta sodelovali tudi izr. prof. Jelena Sitar Cvetko in študentka Mojca Potočnik s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Jelena Sitar Cvetko s predstavo Grdine pod kamnom, 5. slovenski festival kamišibaj gledališča, Piran 2017
Jelena Sitar Cvetko s predstavo Grdine pod kamnom. Foto: Ubald Trnkoczy.

Gledališče Zapik je v sodelovanju z Društvom Kamišibaj Slovenije pripravilo štiridnevni program s 44 predstavami. Festival je 24. avgusta odprl piranski župan Peter Bossman, slavnostni otvoritvi pa sta prisostvovala tudi visoka predstavnika Japonskega veleposlaništva v Sloveniji. Na festivalu so nastopili ustvarjalci kamišibaja iz vse Slovenije, tudi s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem: izr. prof. Jelena Sitar Cvetko s predstavo Grdine pod kamnom in študentka Mojca Potočnik z avtorsko aktualizirano priredbo Mojce Pokrajculje.

Otroci spremljajo predstavo Jelene Sitar Cvetko, 5. slovenski festival kamišibaj gledališča, Piran 2017
Otroci spremljajo predstavo Jelene Sitar Cvetko. Foto: Ubald Trnkoczy.

V tekmovalnem programu je bilo odigranih 29 predstav, izmed katerih je strokovna žirija v postavi mag. Mojca Jan Zoran, dr. Nagisa Moritoki in mag. Igor Likar izbrala zmagovalno predstavo festivala in tri predstave, ki jim je podelila posebna priznanja. Zmagovalna predstava je Daj, pomisli! v izvedbi Jureta Engelsbergerja in avtorja Tomaža Pengova.