V okviru obiska slovenske delegacije pod vodstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja sta danes v Moskvi minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec in akademik prof. dr. Viktor Antonovič Sadovničij, rektor najprestižnejše ruske državne univerze, ob prisotnosti rektorja Univerze na Primorskem prof. dr. Dragana Marušiča podpisala Memorandum med Vlado Republike Slovenije in Moskovsko državno univerzo Lomonosova o ustanovitvi Podružnice Lomonosova v Kopru v partnerstvu z Univerzo na Primorskem.

Podpisani memorandum Univerzi na Primorskem in Državni univerzi M. V. Lomonosova v Moskvi omogoča, da skupaj vzpostavita podružnico Univerze Lomonosova v Kopru in s tem oblikujeta sistematični institucionalni okvir za razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja za namene spodbujanja sodelovanja med državama. To bo hkrati prva podružnica Univerze Lomonosova v Evropi, v kateri se bodo izobraževali evropski, ruski in drugi študenti, ki bodo s študijem v Kopru lahko pridobili diplomi obeh univerz.

Podpisani memorandum med Vlado RS in Univerzo Lomonosova omogoča, da se nadaljuje izgradnja skupne akademske infrastrukture Univerze na Primorskem in Univerze Lomonosova s ciljem vzpostaviti skupno izobraževanje za pospeševanje gospodarskega sodelovanja. Oktobra 2017 je predviden začetek skupnega izobraževanja v sklopu magistrskega programa Ekonomija in finance, ki ga bosta izvajali Fakulteta za management Univerze na Primorskem in Moskovska šola ekonomike (Moscow School of Economics).

O pomenu tega projekta in partnerstva za Slovenijo in širšo regijo zgovorno priča uvrstitev Univerze Lomonosova pri rangiranju svetovnih univerz po kriteriju zaposljivosti diplomantov – v segmentu zaposljivosti njenih diplomantov na vplivnih položajih v svetovnem merilu, je Univerza Lomonosova uvrščena na 3. mesto, pred njo sta le Univerza Stanford in Univerza v Oxfordu.

Slovenska delegacija na Univerzi Lomonosova
Slovenska delegacija na Univerzi Lomonosova. Foto: UP.

Sorodne novice

Predstavitev Državne univerze M. V. Lomonosova v Moskvi

Državna univerza M. V. Lomonosova v Moskvi (rusko Моско́вский госуда́рственный университе́т и́мени М. В.Ломоно́сова, Moskóvskiy gosudárstvennyy universitét ímeni M. V. Lomonósova) je največja javna univerza v Rusiji. Ustanovljena je bila leta 25. januarja 1755 in je najstarejša ruska univerza.

V njenem sestavu je 39 fakultet, 18 raziskovalnih središč, 10 raziskovalnih inštitutov in 4 muzeji. Šteje okrog 15.000 strokovnih sodelavcev, več kot 6.000 profesorjev in predavateljev in okrog 5.000 raziskovalcev, 40.000 dodiplomskih in 7.000 podiplomskih študentov; od tega okrog 4.000 mednarodnih študentov.

Nekdanji vidnejši študenti te univerze so Mihail Sergejevič GorbačovTony Hoare, Anton Pavlovič ČehovAndrej Dimitrijevič Saharov.

Zanimivost: ima najvišjo izobraževalno zgradbo na svetu.

Državna univerza Lomonosova v Moskvi
Državna univerza Lomonosova v Moskvi. Fotografija: Reza/Flickr (CC BY 2.0).